Anda berada di: Informasi > Kandungan Program > Kerajinand

  d Bekerjasama  
  d Berdikari  
  d Berhemah Tinggi  
  d Bersyukur  
  d Cintai Kebenaran  
  d Hormat Menghormati  
  d Kebersihan Minda  
  d Kejujuran  
  d Kekuatan Minda  
  d Keluhuran Hati  
  d Keprihatinan  
  d Kerajinan  
  d Kesederhanaan  
  d Memanfaatkan Kebebasan  
d
Kerajinan Kunci Kejayaan


Kerajinan
ialah perhial tekun, suka bekerja atau belajar, giat dan bersungguh sungguh dalam melakukan sebarang kegiatan. Sasaran kerajinan merupakan pelaksanaan sesuatu tugasan hingga selesai dengan pencapaian yang terbaik.


Bagaimana memupuk kerajinan?


1. Persediaan diri:

Untuk memastikan proses pembelajaran berlangsung dengan lanca tanpa gangguan, murid harus membuat persediaan terlebih awal. Sebagai contoh murid harus membawa segala peralatan yang diperlukan bagi matapelajaran yang tertentu. Manakalan buku teks, buku kerja atau buku nota harus dibawa bersama sama untuk geraj kerja aktiviti. Gagal melakukannya bermakna murid murid tidak membuat persiapan diri dan ini akan menjejaskan proses pembelajaran.

2. Bersungguh sungguh:

Murid harus belajar bersungguh sungguh tanpa mengenal penat dan jemu. Murid perlu focus dan menggunakan segala kemahiran dan keupayaan yang dimiliki untuk menyelesaikan sebarang persoalan.

3. Ringan tulang:

Jangan terlalu berkira apabila melakukan sesuatu pekerjaan. Jangan merungut tentang orang lain yang curi tulang. Berdirilah atas prinsip dan keyakinan. Sesiapa yang rajin melakukan pekerjaan, dialah yang akan memperoleh kemahiran diri.

4. Manfaatkan masa terluang.

 Sesuai dipapar dengan Google Chrome. Resolusi 1024 x 768 ke atas